NAKIT ZA VJERSKE PRIGODE

Proljeće simbolizira novi početak, a nesebičan čin darivanja uz šarenilo i doživljaj sunčanijeg vremena, posebice je izražen u prigodama koje uobičajeno slijede poslije korizmenog razdoblja.

“Tradicionalno slijedi period vjerskih obreda poput krštenja, pričesti, krizmi i vjenčanja. Upravo u proljeće imamo najveći broj upita za kupnju zlatnog nakita kojima Hrvati najviše vole darivati“, rekao je Filip Dodić, stručnjak za dijamante i direktor Zlatarne Dodić – s tradicijom dugom pedeset godina, koja je i danas najpoželjnija destinacija za kupnju unikatnog i kvalitetnog nakita.

Zlato se oduvijek rado darivalo, predstavljajući investiciju u budućnost. U obiteljskim ‘škrinjicama’ najčešće je riječ o zlatnom nakitu sa sakralnim motivima poput anđela i križića ili sve popularnijem tradicijskom nakitu koji se prenosi s koljena na koljeno.

“Sakralni motivi ili nakit s motivima hrvatske tradicije nešto je na što smo osobito ponosni. Posvetili smo ga generacijama naših spretnih i vrijednih majstora koji su godinama čuvali hrvatsku kulturnu baštinu”, kaže Franjo Dodić, direktor proizvodnje i razvoja.

Prema njegovim riječima, nakit izrađen od srebra koji je cjenovno dostupniji, kao i prestižniji zlatni nakit ukrašen dijamantima, također su zastupljeni u tradicionalnim darivanjima sakramentalnih svečanosti.