Školjkice s pekmezom
Prosinac je za kekse, za staklenke pune keksa, onih uz kavu, uz čaj, za dobro jutro i za ugodno popodne s najdražima. Ovog mjeseca kekse i...
Saznajte Više Najstariju tortu na svijetu po svom guštu sprema naša Tonka iz Tonkine kužine.
Ova poznata slastica neizostavan je dio blagdanskog stola ne samo u Njemačkoj, već i u cijelom svijetu. U tradicionalnom receptu koristi se crvena mermelada od ribiza, brusnice ili pak malina. Naša Tonka ovaj neodoljivi klasik je doradila, stoga zasučite rukave i slobodno ga rekreirajte ususret nadolazećim blagdanima.
Podloga
220g speculaas keksa
100g maslaca
Krema od sira
500g svježeg sira
3 jaja
150g šećera
1 žlicica ekstrakta vanilije
190g džema od ribizla
Prhko tijesto
100g glatkog brasna
110g sitno sjeckanih lješnjaka
125g maslaca
100g šećera
1 žumanjak
1 prstohvat soli
miješani začin (cimet , muškatni oraščić, klinčić) dovoljan je vrh žlicice svega
korica pola limuna
2 žlice vode (ako je tijesto tvrdo i teško prolazi kroz slastičarsku vrećicu)
šaka listića badema
Postupak
Kekse usitniti u sjeckalici. Maslac otopite. Sve zajedno pomjesajte i utisnite u kalup promjera 20 cm. Napravite visok obrub (prateci kalup) s podlogom od keksa.
Stavite kalup 15-ak minuta u hladnjak.
Za to vrijeme napravite kremu od sira.
Miksajte sir sa šećerom i ekstraktom vanilije te dodavajte 1 po 1 jaje. Pecite na 180 stupnjeva oko 50-55 minuta, dok se nadjev ne stisne. Kad je gotov, izvadite ga te premažite džemom.
Vrijeme je za prhko linzer tijesto. Sve sastojke stavimo u zdjelu te rukama mješajte dok ne dobijet homogenu smjesu. Dodajte vodu, ako vam se čini da je tijesto pretvrdo za upotrebu s vrećicom. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa širokom i rebrastom nastavkom. Radite trakice kao da radite pitu.(vodoravne i okomite). Pospite listićima badema.
Tortu vratite u pećnicu na 180 °oko 12-13 minuta.