ZALJUBLJENE PAVLOVE
18.11.2025
Kolači su jedan od načina da nekome pokažemo koliko ga volimo ili koliko nam je drag, kad nešto slavimo ili nekoga želimo razveseliti. Tako ovim...
Saznajte Više BISKVIT
2 jaja
80ml ulja
200ml mlijeka
2 žličice arome vanilija
300g brašna
80g kakao praha
1/2 žličice praška za pecivo
1,5 žličica sode bikarbone
350g šećera
1l vrele vode
KREMA
240g žumanjaka
2 jaja
200g šećera
200g čokolade 72% kakaa
50g kakao praha
250g maslaca
100g šećera u prahu
Malo ruma i 350 ml tučenog vrhnja
ZA NAMAKANJE BISKVITA
200ml mlijeka
20 – 30g čokolade u prahu
PRELJEV
70g čokolade
10ml ulja
POSTUPAK
BISKVIT:
U jednoj posudi pomiješati sve suhe sastojke.
U drugoj posudi mokre sastojke: jaja,mlijeko,ulje i ekstrakt vanilije miksati pa postepeno dodavati suhe sastojke. Pomalo miksati dok se ne napravi ujednačena smjesa bez grudica. Na kraju dodati vruću vodu i još malo promiješati te staviti u pripremljen kalup promjera 26 cm i peći na 180 stupnjeva, od 40 do 45 minuta.
KREMA:
Žumanjke,jaja i šećer tući mikserom na pari dok ne dobijemo svijetlu i gustu kremu – otprilike desetak minuta.
U međuvremenu u drugoj posudi otopiti čokoladu zajedno s kakao prahom. U čokoladu dodati u smjesu s jajima i miksati otprilike još 5 minuta.
Kremu prekriti s prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
Kada je krema ohlađena u posudu za miksanje staviti maslac i šećer u prahu da se miksa. Dodati čokoladnu kremu i ruma po želji pa miksati dok se dobro ne sjedini. Na kraju dodati tučeno slatko vrhnje i još lagano miješati da se sjedini . Krema je spremna za filovati tortu. Po želji dodati višnje natopljene u alkoholu.
Biskvit prerezati na tri dijela. Svaki dio biskvita prije stavljanja kreme namočiti s prokuhanim mlijekom u koje smo dodali čokoladu u prahu. (Ako u čokoladi nema šećera staviti jednu žlicu šećera.) Na kraju cijelu tortu premazati te preliti čokoladnom glazurom.
