VINSKO KISELO ZELJE I ZAPEČENI PIRE
04.06.2025
Svinjski vrat ili lopatica (1 kg)Rezano kiselo zelje (1 kg)Crveni luk (0.5 g)1 manja glavica češnjaka25dkg svinjske masti2,5 dcl bijelog vina50g...
Saznajte Više 800g lungića
500g kosti miješanih (svinjske i teleće)
200g luka
50g mrkve
30g celera
30g češnjaka
60g koncentrata rajčice
3-5 dcl crnog vina
600g gljiva
400g krumpira
400g vrhnja za šlag (na mliječnoj bazi)
POSTUPAK
Sirovi lungić začinimo, stavimo u pećnicu da se peče na 75 °C, te pečemo 3-4 sata. Kad postigne temperaturu koju želimo, izvaditi ćemo ga, izrezati na medaljone i „zatvoriti“ na tavi (tzv. obrnuto pečenje) tako da ga pečemo i sastrane do kraja, da ne bude ružičasto.
Tamni umak napravimo od svinjskih i telećih kosti. Kosti zapečemo u pećnici, a potom zajedno u loncu sotiramo korjenasto povrće, zalijemo crnim vinom, koncetratom od rajčice i kuhamo prvi dan 8-10 sati. Potom ga procijedimo i ostavimo da se ohladi preko noći. Ujutro maknemo masnoću sa vrha te ga reduciramo na vatri.
Sotirane gljive radimo tako da gljive narežemo na kockice, sotiramo na tavi i zalijemo tamnim umakom.
Za espumu od krumpira potrebno je skuhati krumpir u vodi, procijediti ga i dodati vrhnje, a potom ga izmiksamo, te začinimo soli i paprom. Tekstura treba biti rijetka kao šlag. Smjesu stavimo u sifon (za šlag), zatvorimo, te napravimo dvije okruglice.