TRADICIJSKE NAUŠNICE KOJE OSVAJAJU LJEPOTOM

Naušnice na Jadranu najčešće se nazivaju rećin ili rećini, a ove - jedne od najljepših tradicijskih naušnica naše zemlje -  danas majstori zlatarnica Zaks izrađuju u srebru, i to u velikom broju boja, veličina i oblika te s dodacima u vidu koralja ili bisera.

Novi modeli inspirirani su upravo primjercima iz priobalnog, obalnog i otočkog područja Hrvatske, pronađenim unutar etnografskih, muzejskih i privatnih zbirki. Među rećinama kroz povijest su se najviše nosile one u obliku polumjeseca, tj. na kaštilac, te u obliku cvijeta ili s botunima – naročito u srednjodalmatinskoj zoni. Takve naušnice proizašle iz stoljetne tradicije sjajno se mogu nositi i danas, kako u večernjim tako i u dnevnim prigodama.

Među novim modelima tu su i tzv. ročine koje se  su prepoznatljive po tri kruškolika ili okrugla filigranska privjeska, takozvanim zvončićima ili kruščićima. Najviše se vezuju za otok Pag gdje su postale dio tradicionalne narodne nošnje grada – jedne od najatraktivnijih vrijednosti hrvatskog priobalja čiji su dijelovi danas zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Hrvatske.Više informacija o tradicijskom nakitu potražite na: www.zaks.h