Ovakvu tortu od mrkve, s potpisom naše Tonke, zasigurno još niste probali.
U biskvitu od mrkve nema brašna i nema maslaca, a torta je iznimno sočna. Sastojci bi trebali biti na sobnoj temperaturi. Dakle, jaja, svježi sir i kiselo vrhnje izvadite iz hladnjaka 1 sata prije pečenja.
Kad je torta gotova otvorite na pola vrata pećnice i ostavite tortu unutar kako sir ne bi pao.
Ukoliko vam u pečenju sir napukne, ne brinite. Vašu tortu ćete ukrasiti i to se neće vidjeti.
BISKVIT 200g izribane mrkve Korica jedne naranča 200g mljevenih lješnjaka 1 žličica praška za pecivo Pola žličice cimeta Pola žlice đumbira u prahu 75g kristal šećera 3 jaja 25ml suncokretovog ulja 1 prstohvat soli
POSTUPAK U izribanu mrkvu dodamo cimet, đumbir, mljevene lješnjake, prašak za pecivo te malo soli. Miksamo jaja i šećer dok se šećer ne otopi i dok smjesa ne udvostruči volumen.
Mrkvu s ostalim sastojcima i ulje dodamo smjesi od jaja te sve povežemo mikserom na maloj brzini. Kalup obložimo papirom za pečenje i stavimo smjesu od mrkve.
SASTOJCI ZA SMJESU OD SIRA: 500g svježeg sira 150g šećera u prahu 2 jaja 2 žličice soka od naranče Korica naranče 1 žličica pudinga od vanilije (praha) 1 kiselo vrhnje
POSTUPAK: Miksajte sir sa šećerom. Dodajte sok od naranče, koricu od naranče, jaja te kratko promiješajte. Dodajte kiselo vrhnje te puding od vanilije i sve povežite.
PEČENJE: Zagrijte pećnicu na 180°, a tortu pečemo u kalupu od 24cm. Smjesu od mrkve stavimo u ugrijanu pećnicu na 5-8 minuta. Smjesa se treba samo malo stisnuti kako se ne bi pomiješala s kremom od sira.
Nakon 5-8 minuta izvadimo te stavimo kremu od sira preko.
Sve skupa pečemo 55 minuta (svaka pećnica peče drugačije). Nakon pečenja, kolač bi trebao biti malo mekan i klimav u sredini. Kad se ohladi u pećnici, postaje malo čvršći.