CHEESCAKE OD MRKVE 🥕

Ovakvu tortu od mrkve, s potpisom naše Tonke, zasigurno još niste probali.

U biskvitu od mrkve nema brašna i nema maslaca, a torta je iznimno sočna.
Sastojci bi trebali biti na sobnoj temperaturi. Dakle, jaja, svježi sir i kiselo vrhnje izvadite iz hladnjaka 1 sata prije pečenja.

Kad je torta gotova otvorite na pola vrata pećnice i ostavite tortu unutar kako sir ne bi pao. 

Ukoliko vam u pečenju sir napukne, ne brinite. Vašu tortu ćete ukrasiti i to se neće vidjeti.

BISKVIT
200g izribane mrkve
Korica jedne naranča 
200g mljevenih lješnjaka
1 žličica praška za pecivo
Pola žličice cimeta
Pola žlice đumbira  u prahu
75g kristal šećera
3 jaja
25ml suncokretovog ulja
1 prstohvat soli

POSTUPAK
U izribanu mrkvu dodamo cimet, đumbir, mljevene lješnjake, prašak za pecivo te malo soli. Miksamo jaja i šećer dok se šećer ne otopi i dok smjesa ne udvostruči volumen.

Mrkvu s ostalim sastojcima i ulje dodamo smjesi od jaja te sve povežemo mikserom na maloj brzini. Kalup obložimo papirom za pečenje i stavimo smjesu od mrkve. 

SASTOJCI ZA SMJESU OD SIRA:
500g svježeg sira 
150g šećera u prahu
2 jaja
2 žličice soka od naranče
Korica naranče
1 žličica pudinga od vanilije (praha)
1 kiselo vrhnje

POSTUPAK:
Miksajte sir sa šećerom. Dodajte sok od naranče, koricu od naranče, jaja te kratko promiješajte. Dodajte kiselo vrhnje te puding od vanilije i sve povežite. 

PEČENJE:
Zagrijte pećnicu na 180°, a tortu pečemo u kalupu od 24cm. Smjesu od mrkve stavimo u ugrijanu pećnicu na 5-8 minuta. Smjesa se treba samo malo stisnuti kako se ne bi pomiješala s kremom od sira.

Nakon 5-8 minuta izvadimo te stavimo kremu od sira preko. 

Sve skupa pečemo 55 minuta (svaka pećnica peče drugačije). Nakon pečenja, kolač bi trebao biti malo mekan i klimav u sredini. Kad se ohladi u pećnici, postaje malo čvršći.

Ukrasite po želji. Dobar tek!