FRITULE

Iskušajte brze fritule s dodatkom jabuka i cimeta u izvedbi dobro nam znane Domaćice Sanje Mijac.

Fritule uvijek vežem za hladnije dane i mjesece kada ih najčešće i možemo pronaći po ulicama i trgovima u sklopu raznih događanja i obilježavanja Adventa.

Obično im se doda rakija i korica limuna, a mogu sadržavati i grožđice. Imajte na umu da rakiju u fritulama i kroštulama možete zamijeniti rumom. U ovakva slatka pržena tijesta uvijek dodam čep domaće rakije jer na takav način tijesto upije manje ulja, a i dobije jedan poseban miris kao po vanil šećeru. Ovo nisu fritule s kojima imate puno posla, već je izrazito jednostavan recept za koji vam treba samo jedna posuda i pjenjača. Ako volite jabuke i cimet, u ovu smjesu možete naribati jednu srednju jabuku i dodati cimet čime će ove fritule mirisati upravo po tim sastojcima.

Sastojci

2 jaja
400 ml tekućeg jogurta
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
2 čepa rakije
prstohvat soli
400 g glatkog brašna
2 praška za pecivo
dodatno: 1 srednja jabuka i malo cimeta

Priprema

Ulje ugrijte u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu jer one ne smiju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom: drvenu kuhaču uronite u ulje i ako se oko nje stvaraju veliki mjehurići – ulje je prevruće, ako se oko nje stvaraju manji mjehurići – ulje je savršene temperature za prženje. Ako fritule pržite na jakoj vatri, one se neće stići napuhati zbog čega iznutra znaju biti zbijene.

Pjenjačom izmiješajte jaja, jogurt, šećere, rakiju i sol. Umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto. Ukoliko želite dodajte i naribanu jabuku i malo cimeta. Vrećici za ukrašavanje odrežite vrh debljine palca. Napunite je smjesom za fritule. Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada izađe komadić duljine 3 cm iz vrećice, samo je prerežite nožićem ili kuhinjskim škarama kako bi pala u ulje. Fritule možete praviti i uz pomoć žličica, kako vam je lakše. Nemojte prepuniti lonac fritulama nego ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.

Kada se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu. Ako ne, samo ih dotaknite vilicom pa će se okrenuti. Veoma je važno paziti da ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatnosmeđu boju.