LINZER TORTA
23.06.2025
Najstariju tortu na svijetu po svom guštu sprema naša Tonka iz Tonkine kužine. Ova poznata slastica neizostavan je dio blagdanskog stola ne samo u...
Saznajte Više RAGU OD JANJETINE
800g-1000g janjeće plećke
2 kom kapule
1 mrkva
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica crvene mljevene paprike
2 dcl crnog vina
1 dcl prošeka
1 kom lovorovog lista
1 stručak peršina
2 režnja češnjaka te sol i papar po potrebi
POSTUPAK
Od janjećih kostiju skuhamo temeljac.
Janjetinu nasječemo na sitne kockice. Zagrijemo teću i na biljnom ulju visoke temperature stavimo janjetinu. Temperatura ulja mora biti visoka da se meso termički obradi sa svih strana i da se postigne karamelizacija. Kada smo obradili meso, dižemo ga i na tu masnoću stavljamo narezanu kapulu i naribanu mrkvu. Posolimo. Šufigajemo cca 10ak minuta. Vraćamo meso u teću i nastavljamo šufigavati. Dodajemo koncentrat rajčice, češnjak, lovorov list i mljevenu crvenu papriku. Sve skupa pirjamo 10ak do 15min povremeno podlijevajući s prošekom. Kada nam je umak dobio tamnu boju, podlijemo s crnim vinom i janjećim temeljcem. Kuhamo dok janjetina ne omekša i dok ne dobijemo željenu gustu teksturu. Začinimo po potrebi.
TJESTENINA
500g glatkog brašna
5 kom jaja
1 žumanjak
POSTUPAK
Jaja razmutimo, pomiješamo s brašnom. Zamijesimo tijesto. Tijesto zamotamo u plastičnu foliju i pustimo da odmara u hladnjaku cca sat vremena. Razvučemo tjesteninu, punimo i oblikujemo željeni oblik. Kada se oblikuje, tjesteninu stavljamo na pobrašnjeni pleh.
KREMA OD BUČE
500g buče
1 kom kapule
1 krumpir
50g maslaca
1 žlica bučinog ulja
Sol, bijeli papar, muškatni oraščić po potrebi
POSTUPAK
Buču, kapulu i krumpir očistimo. Buču i kapulu pouljimo i stavimo peći u pećnicu 15ak min na 200 stupnjeva. Nakon pečenja je kuhamo s krumpirom dok ne omekša. Procijedimo vodu, dodamo maslac, začinimo te blendamo u finu kremu. Po potrebi dodamo malo vode od kuhanja.
UMAK OD SIRA
50g tvrdog sira Pecorino ili Grana Padano
2-3 topljenog sira
20g maslaca
2 dcl mlijeka
1 dcl vrhnja za kuhanje
Sol, bijeli papar po potrebi
POSTUPAK
Tvrdi sir naribamo na sitno. Stavimo ga kuhati u mlijeko i vrhnje. Dodamo malo vode. Dodajemo začine i topljeni sir. Kada se sve poveže i iskuha 2/3 dodamo maslac. Sve skupa izradimo sa štapnim mikserom i procijedimo kroz fino sito.
PANCETA
Pancetu nasiječemo na sitne kockice te je istopimo na tavi. Temperatura treba biti visoka na početku, poslije je smanjimo.