Doručak iz djetinjstva: Šmorne
Ovog puta jedan recept iz mamine kuhinje, doručak mog djetinjstva. Kod nas se ovo jelo zove šmorne, a kod vas možda nekako drugačije. Šmarn ili...
Saznajte Više 100g mljevenih rogača
200g + 80g maslaca
280g crnog brašna tip 1000
5 jaja
70g smeđeg šećera
1-2 žlice meda
3dcl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 vanilija šećer
1 limun
1 l crvenog vina
30g cimeta u štapićima
15g klinčića u prahu
20g mljevenog kima
70g gustina
POSTUPAK
Spojite suhe sastojke te ih izmiješajte. Mlijeko malo ugrijte te dodajte 600g maslaca da se otopi i dodajte ga u suhe sastojke lagano miješajući. Na kraju dodajte razmućena jaja, napunite kalupe za muffine te pecite 35-40 minuta na 190 C. Provjerite drvenom čačkalicom je li pečeno, ako je još vlažno pustite da se još peče.
Servirajte muffine dok su topli.
Za umak od vina rastopite bijeli šećer, podlijte crnim vinom te kad prokuha dodajte cimet, klinčić i limunovu koricu i kuhajte 15 minuta pa dodajte 250g maslaca. Na laganoj vatri kuhajte dok se maslac ne otopi pa zgusnite razmućenim gustinom u hladnoj vodi, kratko prokuhajte te servirajte uz tople muffine.