TORTA ZLATNA KRALJICA
BISKVIT2 jaja80ml ulja200ml mlijeka2 žličice arome vanilija300g brašna80g kakao praha1/2 žličice praška za pecivo1,5 žličica sode...
Saznajte Više POHANI CRNI RIŽOTO OD SIPE
500 g sipe
Riža Arborio ili Canaroli 250g
2 kom veće kapule
30g peršin list
2 režnja češnjaka
1L ribljeg temeljca (po potrebi)
20g maslaca
0,5 dcl bijelog vina
Maslinovo ulje te sol i papar po potrebi
ZA PANIRANJE
150g glatkog brašna
3 jaja
150g Panco mrvice
POSTUPAK
Očistimo sipu pazeći da ne probijemo crnilo koje se nalazi u sipi. Narežemo je na kockice veličine 1cm. Kesicu crnila sačuvamo. Na maslinovom ulju dinstamo kapulu na sitne kockice cca 15ak minuta na laganoj vatri. Kada je kapula dobila zlatno-žutu boju, dodajemo sipu na kockice. Pirjamo 15ak minuta. Dodajemo sitno kosani češnjak i pola kosanog lista peršina. Nakon par trenutaka podlijemo s bijelim vinom. Pustimo da alkohol ispari cca 5-10min. Dodajemo crnilo od sipe. Podlijemo s ribljom juhom i pustimo da kuha dok nam sipa ne omekša, bitno je da se ne prekuha jer će kuhati još s rižom 20ak minuta. Rižu malo prodinstamo na maslinovom ulju te podlijemo s fondom od sipe kojeg smo prethodno skuhali. Kuhamo dok se rižoto ne poveže, riža ne smije ostati al’dente. Kuhamo je do kraja. Dodajemo maslac na kraju te začinimo po potrebi. Rižoto od sipe ohladimo preko noći u frižideru, oblikujemo male kuglice, paniramo u brašno, jaja i panco mrvice te pohamo u dubokom ulju na 170 stupnjeva. Arancine možete napraviti od bilo kojeg rižota koje vam ostane od ručka prethodnog dana.
ŠALŠA U ŠPORKO
3,4 kom rajčica
1 manji poriluk
2 režnja češnjaka
300g pelata
20g peršin list
1 žlica smeđeg šećera
Maslinovo ulje te sol i papar po potrebi
Rajčice blanširamo i ogulimo im opnu. Narežemo na kocke veličine 1-2cm. Poriluk nasječemo na sitno te ga zažutimo na maslinovom ulju. Nakon par minuta dodajemo češnjak, blanširanu rajčicu na kocke, smeđi šećer. Pirjamo par minuta te dodajemo pelate i svježe kosani peršin. Kuhamo 10ak minuta. Začinimo po potrebi.
PIRE OD MUŠKATNE TIKVE
500g muškatne tikve
1 kapula
1 žlica bučinog ulja
2 žlice maslinovog ulja
20g maslaca
Sol, bijeli papar
Muškatnu tikvu ogulimo i nasiječemo na kocke, kapulu također. Sve skupa pomiješamo, začinimo sa soli, malo bijelog papra, maslinovim i bučinim ulje. Pečemo u pećnici na 170 stupnjeva cca 30-35min dok tikva ne omekša. Miksamo u blenderu ili štapnim mikserom s dodatkom maslaca do željene teksture. Po potrebi dodati malo vode ili povrtnog temeljca.