LINZER TORTA
16.09.2025
Najstariju tortu na svijetu po svom guštu sprema naša Tonka iz Tonkine kužine. Ova poznata slastica neizostavan je dio blagdanskog stola ne samo u...
Saznajte Više Trebate jednostavnu, brzu i slikovitu ideju da poslužite vrlo posebno predjelo? Ne brinite, priprema slanog tarta zaista je jednostavna – sve što trebate je sastojke pomiješati ručnom pjenjačom, tek toliko da se pomiješaju.
Vaši gosti biti će očarani ljepotom ovog tarta da će im ga gotovo biti žao izrezati.
Sastojci:
230g glatkog brašna
3 jaja
100ml mlijeka
100ml suncokretovog ulja
50g parmezana (naribani)
1 vrećica praška za pecivo
1 prstohvat soli
Priprema:
S pjenjačom umutite jaja s mlijekom, dodajte brašno, ribani parmezan, prašak za pecivo i malo soli te pomiješajte tek toliko da se sastojci povežu. Naša Tonka je koristila kalup za tart od 20cm, no vi slobodno možete i od 22 cm. Kalup premažite maslacem, stavite smjesu i pecite na 180° 25 minuta. Ostavite tart da se ohladi, a za to vrijeme pripremite sastojke za punjenje.
Punjenje:
150g mascarponea
200g krem sira
Malo soli, papra, češnjaka u prahu i pola žličice začinskog bilja (origano, vlasac, bosiljak)
Sve sastojke izmiješajte s žlicom.
Pripremite pršut, mozzarellu, gran padano, rikolu i cherry rajčice.
Kad je tart hladan, okrenite ga naopako u posudi za serviranje
Nanesite nadjev, a na vrh posložite rikolu, rajčice, mozzarellu i pršut. Ili jednostavno stavite sve što volite.
Dobar tek!