TJESTENINA CONCHIGLIONI PUNJENA ŠPINATOM I SIROM
Servirajte nijansu posebniji ručak po receptu naše Anke Slišković. Prosinac je vrijeme kada rado na svojim stolovima vidimo jela koja su za...
Saznajte Više Veljača, odnosno pokladi, su oduvijek bili doba od krafni, pa kako da im odolimo ili ih zaobiđemo i ove godine… Deseci su ili čak stotine recepata za ovaj slatki kolač od dizanog tijesta, a isti se najčešće prenose ispisani u kakvim bilježnicama s receptima ili na požutjelim papirićima s generacije na generaciju u trenutku kad se ona mlađa odvaži i sama pokušati u izradi istih.
I ovo je jedan takav recept, u svojoj srži jednostavan, mada nerijetko ljudi misle kako je za izradu krafni potrebna neka posebna stručnost. Zaista nije! Zasučite rukave, isprobajte sami i uvjerite se da ove aromatične pokladne slastice s dobrim receptom lako mogu uspjeti u baš svakoj kuhinji.
SASTOJCI:
500 g glatkog brašna
1 jaje
2 žumanjka
Prstohvat soli
1 kocka svježeg kvasca
2 žlice šećera
1 vanilija šećer
2,5 dcl mlijeka
2 žlice ulja
1 žlica maslaca
3 žlice ruma
Limunova korica
Narančina korica
Ulje za prženje
Marmelada za punjenje (ili čokoladna krema, vanilija, što vam je drago)
Šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Odvojite 1 dcl mlijeka, pogrijte ga da bude toplo i u njega izmrvite kvasac, dodajte malu žlicu šećera, malu žlicu brašna i ostavite da se diže.
U prosijano brašno dodajte jaje, žumanjke, sol, vanilija šećer, ostatak šećera i ostatak mlijeka te uzašli kvasac. Izmiješajte sve to pa dodajte ulje, otopljeni maslac, koricu limuna, koricu naranče i rum. Sve skupa dobro umijesite (rukama ili spiralnim nastavcima miksera) dok ne dobijete glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Zatim tijesto pokrijte i ostavite da se udupla. Vrijeme potrebno za uduplavanje između ostalog ovisi i o temperaturi prostorije.
Kad se uduplalo, premiješate tijesto rukama, te ga razvaljajte na pobrašnjenu radnu površinu na otprilike debljinu prsta (par centimetara). Modlicom za krafne ili čašom režite i vadite krugove, pa ih ostavite da se dižu nekih 15-ak minuta. Zatim ih preokrenite i ostavite još 15-ak minuta.
Dignute krafne stavite pržiti u duboku posudu sa zagrijanim uljem (pazite da ulje nije prevruće i da se ne stvara pjena oko krafni) i to tako da se gornja dignuta strana tijesta stavlja u ulje prema dolje. Posudu poklopite prije prvog okretanja krafni, a zatim otklopite i tako pecite do kraja (ponoviti proces poklapanja i otklapanja sa svakom novom rundom krafni). Kada su gotove krafne vadite na papirnate ubruse da oni upiju višak masnoće.
Punite ih špricom i punjenjem po želji, te pospite šećerom u prahu prije serviranja.
Uslast!