SLASNE KRAFNE

Veljača, odnosno pokladi, su oduvijek bili doba od krafni, pa kako da im odolimo ili ih zaobiđemo i ove godine… Deseci su ili čak stotine recepata za ovaj slatki kolač od dizanog tijesta, a isti se najčešće prenose ispisani u kakvim bilježnicama s receptima ili na požutjelim papirićima s generacije na generaciju u trenutku kad se ona mlađa odvaži i sama pokušati u izradi istih.

I ovo je jedan takav recept, u svojoj srži jednostavan, mada nerijetko ljudi misle kako je za izradu krafni potrebna neka posebna stručnost. Zaista nije! Zasučite rukave, isprobajte sami i uvjerite se da ove aromatične pokladne slastice s dobrim receptom lako mogu uspjeti u baš svakoj kuhinji.

SASTOJCI:

500 g glatkog brašna
1 jaje
2 žumanjka
Prstohvat soli
1 kocka svježeg kvasca
2 žlice šećera
1 vanilija šećer
2,5 dcl mlijeka
2 žlice ulja
1 žlica maslaca
3 žlice ruma
Limunova korica
Narančina korica
Ulje za prženje
Marmelada za punjenje (ili čokoladna krema, vanilija, što vam je drago)
Šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

Odvojite 1 dcl mlijeka, pogrijte ga da bude toplo i u njega izmrvite kvasac, dodajte malu žlicu šećera, malu žlicu brašna i ostavite da se diže.

U prosijano brašno dodajte jaje, žumanjke, sol, vanilija šećer, ostatak šećera i ostatak mlijeka te uzašli kvasac. Izmiješajte sve to pa dodajte ulje, otopljeni maslac, koricu limuna, koricu naranče i rum. Sve skupa dobro umijesite (rukama ili spiralnim nastavcima miksera) dok ne dobijete glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Zatim tijesto pokrijte i ostavite da se udupla. Vrijeme potrebno za uduplavanje između ostalog ovisi i o temperaturi prostorije.

Kad se uduplalo, premiješate tijesto rukama, te ga razvaljajte na pobrašnjenu radnu površinu na otprilike debljinu prsta (par centimetara). Modlicom za krafne ili čašom režite i vadite krugove, pa ih ostavite da se dižu nekih 15-ak minuta. Zatim ih preokrenite i ostavite još 15-ak minuta.

Dignute krafne stavite pržiti u duboku posudu sa zagrijanim uljem (pazite da ulje nije prevruće i da se ne stvara pjena oko krafni) i to tako da se gornja dignuta strana tijesta stavlja u ulje prema dolje. Posudu poklopite prije prvog okretanja krafni, a zatim otklopite i tako pecite do kraja (ponoviti proces poklapanja i otklapanja sa svakom novom rundom krafni). Kada su gotove krafne vadite na papirnate ubruse da oni upiju višak masnoće.

Punite ih špricom i punjenjem po želji, te pospite šećerom u prahu prije serviranja.

Uslast!