TORTA ZLATNA KRALJICA

BISKVIT
2 jaja
80ml ulja
200ml mlijeka
2 žličice arome vanilija
300g brašna
80g kakao praha
1/2 žličice praška za pecivo
1,5 žličica sode bikarbone
350g šećera
1l vrele vode

KREMA
240g žumanjaka
2 jaja
200g šećera
200g čokolade 72% kakaa
50g kakao praha
250g maslaca
100g šećera u prahu
Malo ruma i 350 ml tučenog vrhnja

ZA NAMAKANJE BISKVITA
200ml mlijeka
20 – 30g čokolade u prahu

PRELJEV
70g čokolade
10ml ulja

POSTUPAK

BISKVIT:

U jednoj posudi pomiješati sve suhe sastojke.

U drugoj posudi mokre sastojke: jaja,mlijeko,ulje i ekstrakt vanilije miksati pa postepeno dodavati suhe sastojke. Pomalo miksati dok se ne napravi ujednačena smjesa bez grudica. Na kraju dodati vruću vodu i još malo promiješati te staviti u pripremljen kalup promjera 26 cm i peći na 180 stupnjeva, od 40 do 45 minuta.

KREMA:

Žumanjke,jaja i šećer tući mikserom na pari dok ne dobijemo svijetlu i gustu kremu – otprilike desetak minuta.

U međuvremenu u drugoj posudi otopiti čokoladu zajedno s kakao prahom. U čokoladu dodati u smjesu s jajima i miksati otprilike još 5 minuta. 

Kremu prekriti s prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. 

Kada je krema ohlađena u posudu za miksanje staviti maslac i šećer u prahu da se miksa. Dodati čokoladnu kremu i ruma po želji pa miksati dok se dobro ne sjedini. Na kraju dodati tučeno slatko vrhnje i još lagano miješati da se sjedini . Krema je spremna za filovati tortu. Po želji dodati višnje natopljene u alkoholu.

Biskvit prerezati na tri dijela. Svaki dio biskvita prije stavljanja kreme namočiti s prokuhanim mlijekom u koje smo dodali čokoladu u prahu. (Ako u čokoladi nema šećera staviti jednu žlicu šećera.) Na kraju cijelu tortu premazati te preliti čokoladnom glazurom.