TORTA OD ORAHA I DATULJA
180g datulja300ml mlijeka250g mljevenih oraha2 žlice kakao praha2 jaja60g maslaca1 žlica vanilije1 prašak za pecivoprstohvat soli150g čokolade za...
Saznajte Više Najstariju tortu na svijetu po svom guštu sprema naša Tonka iz Tonkine kužine.
Ova poznata slastica neizostavan je dio blagdanskog stola ne samo u Njemačkoj, već i u cijelom svijetu. U tradicionalnom receptu koristi se crvena mermelada od ribiza, brusnice ili pak malina. Naša Tonka ovaj neodoljivi klasik je doradila, stoga zasučite rukave i slobodno ga rekreirajte ususret nadolazećim blagdanima.
Podloga
220g speculaas keksa
100g maslaca
Krema od sira
500g svježeg sira
3 jaja
150g šećera
1 žlicica ekstrakta vanilije
190g džema od ribizla
Prhko tijesto
100g glatkog brasna
110g sitno sjeckanih lješnjaka
125g maslaca
100g šećera
1 žumanjak
1 prstohvat soli
miješani začin (cimet , muškatni oraščić, klinčić) dovoljan je vrh žlicice svega
korica pola limuna
2 žlice vode (ako je tijesto tvrdo i teško prolazi kroz slastičarsku vrećicu)
šaka listića badema
Postupak
Kekse usitniti u sjeckalici. Maslac otopite. Sve zajedno pomjesajte i utisnite u kalup promjera 20 cm. Napravite visok obrub (prateci kalup) s podlogom od keksa.
Stavite kalup 15-ak minuta u hladnjak.
Za to vrijeme napravite kremu od sira.
Miksajte sir sa šećerom i ekstraktom vanilije te dodavajte 1 po 1 jaje. Pecite na 180 stupnjeva oko 50-55 minuta, dok se nadjev ne stisne. Kad je gotov, izvadite ga te premažite džemom.
Vrijeme je za prhko linzer tijesto. Sve sastojke stavimo u zdjelu te rukama mješajte dok ne dobijet homogenu smjesu. Dodajte vodu, ako vam se čini da je tijesto pretvrdo za upotrebu s vrećicom. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa širokom i rebrastom nastavkom. Radite trakice kao da radite pitu.(vodoravne i okomite). Pospite listićima badema.
Tortu vratite u pećnicu na 180 °oko 12-13 minuta.