Isprobajte čokoladnu verziju mileram torte, koju vam donosi domaćica Sanja!
Za “mileram tortu” svi znamo, poznata je i kao mileramka i većinom se radi s pudingom od vanilije. No, jeste li se probali poigrati njenim okusima pa ubaciti ovaj od čokolade ili možda neki od jagode ili kokosa? Kombinacija je bezbroj, nađite onu koja se vama sviđa.
Danas ju donosimo u čokoladnoj varijanti gdje smo u prhko tijesto dodali malo kakaa te koristili puding od čokolade. Prefina kombinacija za ove vruće ljetne dane!
Sastojci za prhko tijesto: 250 g glatkog brašna 100 g šećera 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer 100 g maslaca sobne temperature 1 jaje 1-2 žličice kakaa
Sastojci za kremu: 500 ml mlijeka 2 pudinga od čokolade 200 g šećera 800 g milerama
Sastojci za ukrašavanje: oko 500 g voća po želji (ja sam koristila šumsko voće) 1 preljev za torte
Priprema:
Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete lijepo glatko elastično tijesto. Ukoliko bude potrebno slobodno dodajte malo kiselog vrhnja kako biste lakše zamijesili tijesto i kako bi ono bilo elastičnije.
Tijesto zamotajte u foliju pa ga stavite u frižider da odmori barem 15 minuta.
Kalupu promjera 26 ili 28 cm dno obložite masnim papirom, a stranice premažite s malo maslaca te ih dodatno pospite brašnom.
Tijesto razvaljajte u krug na debljinu oko 1 cm. Zatim ga prebacite u kalup, rukama popravite ukoliko je tijesto negdje puklo, poravnajte tijesto na stranicama kalupa. Ne mora sve biti savršeno, kasnije se neće kužiti.
Pećnicu upalite na 180C i ostavite ju da se grije.
U većem loncu promiješajte sve sastojke za kremu (osim milerama), stavite na vatru i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Kada se je krema skuhala, maknite ju s vatre i u još vruću umiješajte mileram, pazeći da nemate grudica.
Kremu izlijte u kalup koji ste obložili tijestom.
Na kremu poslažite voće po želji, ne morate ga odmrzavati ukoliko koristite smrznuto.
Tortu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite ju oko 60-70 minuta.
Torta će možda nakon pečenja malo ‘drhtati’, ali ne brinite krema će se hlađenjem stegnuti.
Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, zatim pripremite preljev za torte prema uputama na omotu. Prelijte ga preko voća pa tortu stavite u frižider da se potpuno ohladi.