RAGU OD SIPE I BOBA, PALENTA U’MEKO I ČIPS OD PALENTE

RAGU OD SIPE
1 kg sipe
3 kom kapule
3 režnja češnjaka
0,5 dcl bijelog vina
50 g peršina
200 g boba
Pola limuna
3 dcl ribljeg temeljca
2 dcl domaće šalše
Maslinovo ulje te sol i papar po potrebi

POSTUPAK

Očistimo sipu, ali pazimo da vrećicu s crnilom ne probijemo. Narežemo ju na kockice. Kapulu na sitno narežemo i dinstamo na maslinovom ulju. Dodajemo sipu na kockice. Nakon 15ak minuta dodamo sitno sjeckani češnjak, pola peršina, očišćeni bob i crnilo sipe. Podlijemo s vinom i dodamo pola limuna. Nakon 5-10 minuta podlijemo s ribljim temeljcem i domaćom šalšom. Začinimo po potrebi.

PALENTA U’MEKO
250 g palente
1 dcl vrhnja za kuhanje
1 l ribljeg temeljca
100 g skute
70 g poriluka
1 režanj češnjaka
20 g peršina limuna
0,2 dcl maslinovog ulja
Sol i papar po potrebi

POSTUPAK

Na maslinovom ulju prodinstamo sitno narezan poriluk, dodamo češnjak i peršin. Podlijemo s ribljim temeljcem i vrhnjem za kuhanje. Kada zakuha postepeno dodajemo palentu do željene gustoće. Ne smije biti pregusto. Nakon par minuta kuhanja palente, začinimo i dodamo izmrvljenu skutu. 

ČIPS OD PALENTE
50 g palente
Maslinovo ulje
Voda
Sol
Ulje za prženje

POSTUPAK

U cca 3dcl vode i malo maslinovog ulja ukuhamo palentu, ne smije biti tvrde teksture. Začinimo. Pećnicu zagrijemo na 150 stupnjeva. Palentu špatulom razvučemo po plehu za pečenje koji smo prethodno obložili papirom za pečenje. Pečemo/dehidriramo palentu cca 2h, sve dok ne bude suha kao papir. Nakon toga dehidriranu palentu pržimo u dubokom ulju na 190-200 stupnjeva par sekundi.