SLANI TART IZ TONKINE KUŽINE
Trebate jednostavnu, brzu i slikovitu ideju da poslužite vrlo posebno predjelo? Ne brinite, priprema slanog tarta zaista je jednostavna - sve što...
Saznajte Više Focaccia je talijanska pogača tj. plosnati kruh preliven maslinovim uljem i začinima. Naša Tonka je ovaj put odlučila napraviti focacciu punjenu sirom – kombinirala je gaudu i mozzarellu, a vi možete koristiti svoj omiljeniji sir.
SASTOJCI:
500 g glatkog brašna + brašno za valjanje
1 žličica soli
20 g svježeg kvasca ili 1 pakiranje instant kvasca
1 žličica šećera
250 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja
PUNJENJE:
100g ribanog sira (koristite svoj omiljeni)
1 češanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
papar, sol
voda (za spajanje)
DODATNO ZA UKRAŠAVANJE:
2 žlice maslinovog ulja
50g ribanog sira
peršin
Sušena rajčica iz ulja 2 komada
POSTUPAK:
Aktivirajte kvasac u mlakoj vodi sa žličicom šećera i žličicom brašna. U posudu od miksera stavite brašno sa soli te dodajte kvasac kad se aktivira. Dodajte maslinovo ulje i sve zamiješajte.
Stavite tijesto na toplo dok ne udvostruči volumen. Dok tijesto odmara napravite punjenje.
Izribajte sir, dodajte usitnjeni češnjak, maslinovo ulje, sol i papar i ostavite sa strane.
Pripremljeno tijesto razvaljajte (oblik pravokutnika) na pobrašnjenoj podlozi na 1cm debljine. Na jednu polovicu tijesta stavite nadjev. Preklopite s drugom polovicom. Navlažite rubove tijesta vodom i utisnite rubove.
Stavite pripremljenu focacciu da se diže još 20-ak minuta. Premažite je s 2 žlice maslinovog ulja
Focacciu pečete 20 minuta na 200°C. Nakon 20 minuta pospite focacciu ostatkom sira, peršina, suhom rajčicom i pecite još 10 minuta.
Uslast!