BRZA TORTA OD SIRA I ŠUMSKOG VOĆA
Za kremu od sira500g svježeg sira2 jaja6 žlica šećera1 vanilin šećer1 limun šećer3 žlice griza1 žlica brašna1 prašak za pecivo80g...
Saznajte Više Focaccia je talijanska pogača tj. plosnati kruh preliven maslinovim uljem i začinima. Naša Tonka je ovaj put odlučila napraviti focacciu punjenu sirom – kombinirala je gaudu i mozzarellu, a vi možete koristiti svoj omiljeniji sir.
SASTOJCI:
500 g glatkog brašna + brašno za valjanje
1 žličica soli
20 g svježeg kvasca ili 1 pakiranje instant kvasca
1 žličica šećera
250 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja
PUNJENJE:
100g ribanog sira (koristite svoj omiljeni)
1 češanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
papar, sol
voda (za spajanje)
DODATNO ZA UKRAŠAVANJE:
2 žlice maslinovog ulja
50g ribanog sira
peršin
Sušena rajčica iz ulja 2 komada
POSTUPAK:
Aktivirajte kvasac u mlakoj vodi sa žličicom šećera i žličicom brašna. U posudu od miksera stavite brašno sa soli te dodajte kvasac kad se aktivira. Dodajte maslinovo ulje i sve zamiješajte.
Stavite tijesto na toplo dok ne udvostruči volumen. Dok tijesto odmara napravite punjenje.
Izribajte sir, dodajte usitnjeni češnjak, maslinovo ulje, sol i papar i ostavite sa strane.
Pripremljeno tijesto razvaljajte (oblik pravokutnika) na pobrašnjenoj podlozi na 1cm debljine. Na jednu polovicu tijesta stavite nadjev. Preklopite s drugom polovicom. Navlažite rubove tijesta vodom i utisnite rubove.
Stavite pripremljenu focacciu da se diže još 20-ak minuta. Premažite je s 2 žlice maslinovog ulja
Focacciu pečete 20 minuta na 200°C. Nakon 20 minuta pospite focacciu ostatkom sira, peršina, suhom rajčicom i pecite još 10 minuta.
Uslast!