VINSKO KISELO ZELJE I ZAPEČENI PIRE

Svinjski vrat ili lopatica (1 kg)
Rezano kiselo zelje (1 kg)
Crveni luk (0.5 g)
1 manja glavica češnjaka
25dkg svinjske masti
2,5 dcl bijelog vina
50g gustina
25g crvene slatke mljevene paprike
50g šećera
25g crvenog mljevenog papra
5g lovorovog lista
125g maslaca
1,25 dcl Milerama 25% masnoće
20g mljevenog kima
50g soli
100g naribanog parmezana
1-2 kom jaja
1,25 kg krumpira za kuhanje
2,5 dcl mlijeka

POSTUPAK

Rezano kiselo zelje operite pod mlačnom vodom. Crveni luk narežite na kockice te ga pirjajte na masti, kad zažuti dodajte sjeckani češnjak i podlijte bijelim vinom, dodajte kiselo zelje, kad provrije dodajte mljevenu crvenu papriku, šećer, lovorov list, mljeveni papar i sol. Svinjsku vratinu narežite na kocke, zauljite, posolite i dodajte mljevenog kima, stavite na pleh za pečenje te pecite 30 minuta na 210 C dok ne dobije lijepu boju te ga potom dodajte u kiselo zelje i kuhajte dok ne bude mekano. Na kraju zgusnite s razmućenim gustinom u hladnoj vodi. Po potrebi jelo podlijevajte mlakom vodom.

Za pire krumpir stavite kuhati oguljeni krumpir u slanu vodu te kad je kuhan isti i ocijedite. Vratite u posudu, dobro ga izradite pa dodajte mlijeko, maslac, jaja, mileram i parmezan te promiješajte i stavite u vatrostalnu posudu. Pospite ostatkom parmezana i zapecite 25-30 minuta na 180 C.

Servirajte uz kiselo zelje.