TJESTENINA CONCHIGLIONI PUNJENA ŠPINATOM I SIROM

Servirajte nijansu posebniji ručak po receptu naše Anke Slišković.

Prosinac je vrijeme kada rado na svojim stolovima vidimo jela koja su za nijansu ipak posebnija od onih svakodnevnih. Jedna takva izvedba temeljena na prilično tradicionalnim i uobičajenim dalmatinskim namirnicama je i ovaj recept. Svježi sir, špinat, tjestenina i šalša je formula za ovu čaroliju na vašem stolu.

Tjestenina i punjenje

18 komada tjestenine conchiglioni (oblik velike školjke) – količinu tjestenine prilagodite svojoj posudi za pečenje
250 g svježeg lišća špinata
Sol i papar
350 g svježeg sira ili skute ili feta sira (što preferirate)

Šalša (umak od rajčice)

400 g pelata
1 srednji luk
3 češnja češnjaka
Maslinovo ulje
Začini po želji (sol, papar, vegeta, peršin, origano, bosiljak…)

Za početak skuhajte šalšu: na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani ili naribani luk i pustite da se dinsta, kad je postigao zlatnu boju dodajte pelate i pustite da se kuhaju 15-ak minuta. Ukoliko su komadi pelata veliki, nakon 15-ak minuta kuhanja ih zgnječite i usitnite. Potom dodajte začine i kuhajte umak još nekih 15-ak minuta dok se sve fino ne skuha i ne zgusne.

Listove špinata dobro operite i zatim ih prelijte vrelom vodom, držite ih minutu do dvije u toj vreloj vodi i zatim ih dobro procijedite. Narežite potom listove špinata sitno, pomješajte ih sa sirom, te začinite solju i paprom po vašem ukusu.

U slanoj vodi skuhati tjesteninu al dente.

Na dno posude za pečenje prelijte šalšu koju ste prethodno skuhali, pa na nju slažite al dente tjesteninu napunjenu smjesom špinata i sira. (Kod procjene količine potrebne tjestenine vam je najjednostavnije u posudu za pečenje prije samog kuhanja tjestenine poslagati školjke da odokativno dobijete dojam koliko ih unutra stane. Uvijek skuhajte i koju više za svaki slučaj.) Tako poslaganu punjenu tjesteninu stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 15 – 20 minuta.