DRŽAT ĆU OČI ŠIROM OTVORENE

Podržite akciju protiv svih vrsta nasilja u društvenom izazovu koji će se održati 28. siječnja u prizemlju City Centera one West.

Kako bi se javnost potaknula da pruži podršku žrtvama kaznenih djela, osobito djeci žrtvama nasilja, žrtvama rodno uvjetovanog nasilja te fobije od LGBTIQ osoba i ksenofobije, a posebno kako bi pomogla da se kaznena djela prijave, a žrtve zbrinu u subotu, 28. siječnja u prizemlju City Centera one West od 11 do 13 sati održat će se društveni izazov pod nazivom „Držat ću oči širom otvorene“.

Na centralnoj poziciji, u neposrednoj blizini trgovine Zara, bit će postavljeni stol i dvije stolice na kojima će se izmjenjivati sudionici gledajući se bez treptanja, a njihova će lica biti projicirana na video zidu uz poruku podrške žrtvama nasilja. Cilj je događaja osvijestiti da svjedoci nasilja ne smiju zatvarati oči, već pomoći žrtvama da zatraže stručnu podršku i prijave nasilje. Svojim dolaskom i sudjelovanjem u izazovu pružite podršku žrtvama nasilja i informirajte se o njihovm pravima.

Na događanju će sudjelovati partneri kampanje (predstavnici Ministarstva pravosuđa, Europske komisije u Hrvatskoj i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima), podupiratelji kampanje (Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Grad Zagreb, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Hrabri telefon, Ženska soba i Centar za mirovne studije) te poznate osobe i influenceri (Maja Šuput, Marco Cuccurin i Dario Marčac).

Izazov „Držat ću oči širom otvorene“ označit će početak istoimene informativne kampanje Europske komisije o pravima žrtava nasilja, koja će se provoditi u deset zemalja članica EU-a. Izazov, inspiriran svojevremenim performansom umjetnice Marine Abramović, već je održan u Belgiji, Mađarskoj, Estoniji, Latviji, Bugarskoj i Poljskoj, a Hrvatska će nakon Slovačke biti osma zemlja koja se pridružuje kampanji s ciljem osvještavanja o pravima koje žrtve nasilja imaju u svim zemljama EU-a te dostupnim službama za pomoć.