PETA NOĆ HARRYJA POTTERA

Posjetite Hoću knjigu jer vas očekuje čarobna večer s mnoštvo magičnih događanja.

Iako se u čarobnjačkom svijetu mnoge informacije taje od bezjaka (običnih ljudi koji nemaju magijske sposobnosti), otvoreno možemo reći kako za Noć Harryja Pottera znaju baš svi, pa čak i bezjaci. Štoviše, upravo su oni pozvani da se svake godine pridruže slavlju malog čarobnjaka čija je priča objavljena prije više od 20 godina, a i danas djeci i odraslima diljem svijeta grije srca i pobuđuje maštu te kreativnost.

Noć Harryja Pottera globalno je događanje koje se u svijetu održava od 2014. godine te u njemu sudjeluju škole, knjižnice i knjižare te ostale institucije diljem svijeta. Ovo je događanje u Hrvatskoj po prvi put organizirano 2019. godine u knjižarskom lancu Hoću knjigu, a otad prikuplja samo više i više obožavatelja koji ponekad jedva stanu u dupkom punu knjižaru.

Noć Harryja Pottera u Hoću knjigu obično počinje u poslijepodnevnim satima; rade se čarobni štapići, pričaju se razne priče, natječe se i osvaja nagrade. Postoji li uopće nešto novo što se u sklopu ovog događanja može organizirati?

Organizator Noći Harryja Pottera je izdavačka kuća Bloomsbury, koja svake godine zada novu temu, stoga su naša događanja uvijek prilagođena toj aktualnosti. Ove godine tema su Magična mjesta pa su knjižare Hoću knjigu postale različita lokacija iz svijeta Harryja Pottera i u njima će se održavati različite aktivnosti. U City Centeru one West, od 17 sati do 21 sat, koji postaje Zabranjeni hodnik na trećem katu, mališani će pokušati pronaći Kamen mudraca u knjižari kroz zagonetke i testove logike, ali i pravi šahovski tečaj te turnir koji će se održati u prizemlju trgovačkog centra od 18 sati.

Promjena programa nije i jedina promjena koja je aktualna ove godine. Naime, Noć Harryja Pottera obično se održavala prvoga četvrtka u veljači, dok se od ove godine održava drugog četvrtka u listopadu (12.10.), što je također bila odluka glavnog organizatora Bloomsburyja. No nema sumnje da koji god datum bio odabran za ovu manifestaciju, fanova i uzvanika neće manjkati. Svaki će sudionik programa dobiti i mali poklon na temu Harryja Pottera, koji će se dijeliti do isteka zaliha, a ono što će ovu noć učiniti još čarobnijom su, naravno, i popusti na odabrani dio magičnog asortimana u Hoću knjigu.